Opleiding tot Zorgadministrateur (Niveau B)

vumc-academie

Wilt u kennismaken met de verschillende facetten van de zorgadministratie en slagvaardiger kunnen reageren op de vragen die van alle kanten van de organisatie op u afkomen? Dan is de Opleiding tot Zorgadministrateur (niveau B) wellicht iets voor u.

Het werk als zorgadministrateur is veelzijdig, dynamisch en verantwoordelijk. Voor een zorginstelling is een zorgvuldige administratie erg belangrijk: om goede zorg aan de patiënt te verlenen, te voldoen aan alle eisen op het gebied van wet- en regelgeving en om de financiering van de zorg te garanderen. Er is steeds meer vraag naar zorg en de zorg zelf wordt steeds complexer. Uw kennis en vaardigheden moeten daarom aan steeds hogere eisen voldoen.

Met de Opleiding tot Zorgadministrateur (niveau B) leert u goed grip te krijgen op de steeds grotere uitdagingen in uw werk.

Een greep uit de onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen: organisatie van de gezondheidszorg, wet- en regelgeving, DBC-systematiek en zorglogistiek. Tijdens vaardigheidslessen krijgt u onder andere feedback op communicatie, samenwerken en assertiviteit. Gedurende de opleiding doet u praktijkgericht onderzoek naar een voor uw organisatie relevant onderwerp.

Tijdens de opleidingsperiode werkt en leert u afwisselend. Er zijn diverse werkvormen zoals colleges, werkgroepen, webinars en individuele presentaties. Het praktijkdeel vindt plaats in uw eigen zorginstelling. Voor de praktijkopdrachten gaan we uit van de actualiteit. Experts uit de praktijk lichten de lesstof toe. In de digitale leeromgeving kunt u modules volgen, lesstof raadplegen en uw resultaten bekijken. Het opleidingscentrum is voorzien van moderne computerruimtes, een prettig restaurant en een prachtig fitnesscentrum.

Na afronding van de Opleiding tot Zorgadministrateur (niveau B) geven deelnemers aan dat deze heeft gezorgd voor verbreding van kennis van de organisatie, een uitgebreider netwerk, meer zelfvertrouwen en werkplezier. Met het diploma van de Opleiding tot Zorgadministrateur (niveau B) op zak bent u een professional met de kennis en vaardigheden voor nu en later.

Programma

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De Opleiding tot Zorgadministrateur (niveau B) is ontwikkeld in nauwe samenwerking met mensen uit de praktijk. Er zijn 7 onderwijsblokken, ieder blok met een actueel thema waar u als zorgadministrateur mee te maken kunt krijgen.
Ieder onderwijsblok bestaat uit één contactdag en twee webinars. In deze webinars komt steeds één (zorgadministratief) onderwerp aan bod. Tijdens de contactdag werkt u o.a. aan uw competenties en communicatieve vaardigheden en maakt u kennis met belangrijke spelers uit het werkveld. Daarnaast werkt u aan uw competenties en uw communicatieve vaardigheden. U krijgt bij ieder blok één of meerdere opdrachten die u binnen uw eigen organisatie uitvoert, naast een overkoepelend praktijkgericht onderzoek. Voor het praktijkgedeelte krijgt u begeleiding van een werkbegeleider uit uw organisatie. Daarom is het noodzakelijk dat u tijdens de opleiding een arbeidsovereenkomst heeft met een zorginstelling.

Kenmerken van de opleiding

 • doorlooptijd: 7 maanden
 • 7 blokken bestaande uit:
  • een contactdag met daarin: toets, vaardigheidsles, gastcollege, scriptieles
  • 2x theorieles op afstand (webinars) van 2 of 4 uur (hangt van onderwerp af).
   • contacturen: 120 uur
   • totale studiebelasting: ca. 600 uur
 • Start: juni 2017 (met verplicht voortraject Medisch Ondersteunende vakken – start november 2016))

Onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen

 • Zorgadministratie
 • Projectmanagement
 • Organisatie van de gezondheidszorg
 • Introductie tot informatiemanagement (BISL)
 • Introductie tot AO/IB
 • Statistiek/Excel
 • Kwaliteit
 • Zorgdata & zorginformatie
 • Zorglogistiek
 • Kennismaking tot financiering in de zorg (interne & externe)
 • Wet- en regelgeving
 • Introductie tot classificatiesystemen
 • Introductie tot DBC-systematiek

Vereisten

U kunt instromen als u voldoet aan de onderstaande punten:

 • Minimaal een HAVO / MBO-diploma (MEAO of vergelijkbaar) of minimaal 1 jaar aantoonbare werkervaring op medisch- of zorgadministratief gebied op MBO-niveau
 • Medisch Ondersteunende vakken met voldoende resultaat afgerond
 • Een vast dienstverband in een relevante functie bij een zorginstelling

Daarnaast is een intakegesprek bepalend voor toelating tot de opleiding.

Doorstroommogelijkheid

Nadat u de Opleiding tot Zorgadministrateur (Niveau B) heeft afgerond, kunt u doorstromen naar de Opleiding tot Zorgadministrateur (Niveau A).

Data

De opleiding start 22 mei 2017. Het is dan wel van belang dat u de Medisch Ondersteunende Vakken heeft afgerond of hier een vrijstelling voor heeft. Voor vragen over deze vrijstelling kunt u terecht bij Jitta Reddingius, opleider zorgadministratie, VUmcAc-Zorgadministratie@vumc.nl

Kosten

Het lesgeld voor de opleiding (excl. Medisch Ondersteunende vakken) bedraagt € 2.900,-. (onder voorbehoud van wijzigingen in het curriculum)
Wanneer u de Medisch Ondersteunende vakken nog moet volgen en geen vrijstelling heeft, dan wordt het bedrag van €750,- bovenop het lesgeld in rekening gebracht.
LET OP! U dient zich hiervoor wel apart in te schrijven, klik hier om in te schrijven.
De zorginstelling waar u werkzaam bent, betaalt het lesgeld volgens CAO-richtlijnen. De overige kosten, zoals voor het boekenpakket, worden afhankelijk van de CAO (deels) vergoed.

Deelnemers

Maximaal 15.

Diploma

Wanneer u de opleiding met succes doorloopt, ontvangt u een diploma. Daarnaast volgt inschrijving in het Register Zorgadministratie  (RZA) van de Stichting Kwaliteitsbevordering Zorgadministratieve Beroepen (SKZB).

Locatie

VUmc Academie
De Boelelaan 1109
1081 HV Amsterdam

Informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Jitta Reddingius, opleider VUmc Academie, VUmcAc-Zorgadministratie@vumc.nl

Aanmelden:

Als u interesse heeft in het volgen van de Opleiding tot zorgadministrateur (Niveau b), nodigen wij u graag uit voor een kennismakingsgesprek. Daarin krijgt u meer uitleg over de opleiding en kunt u vragen stellen. En wij hopen tijdens dit gesprek meer informatie te krijgen over uw achtergrond en motivatie. Op basis daarvan beslissen wij wederzijds of deze opleiding op dit moment voor u de juiste is. Indien dat het geval is, sturen wij u de inschrijflink toe en kunt u zich inschrijven.
Voor het maken van een afspraak voor het kennismakingsgesprek kunt u contact opnemen met Jitta Reddingius, opleider VUmc Academie, tel. (020) 44 41753 of per e-mail VUmcAc-Zorgadministratie@vumc.nl

Indien u zich inschrijft voor deze opleiding, dan gaat u akkoord met de algemene voorwaarden van VUmc Academie.

Brochure

Klik op onderstaande link voor de brochure in PDF formaat:
Zorgadministratie niveau B