E-health in de bekostigingsstructuur per 2018

E-health in de bekostigingsstructuur per 2018

Anno 2017 is het gebruik van mobiele communicatie niet meer weg te denken. Dit geldt ook voor de zorg in ziekenhuizen, toch voorziet de huidige bekostigingsstructuur hier tot op heden niet in. Daar lijkt vanaf 2018 verandering in te komen door de aankondiging van nieuwe zorgactiviteitcodes voor e-health in de ‘Factsheet macrokader medisch specialistische zorg 2018 van de branchepartijen (NFU, NVZ, ZKN en ZN).

Wat gaat er veranderen?
De korting op het macrokader voor de medisch specialistische zorg (MSZ) vervalt in 2018. Zo ontstaat er ruimte om de barrière van e-health toepassingen weg te nemen. Dit betekent dat er per 1 januari 2018 een aantal zorgactiviteitcodes voor e-health beschikbaar is:

Screen to screen consult ter vervanging van een polikliniekbezoek (190161)
Belconsult ter vervanging van een herhaal-polikliniekbezoek (190162)
Schriftelijke consultatie ter vervanging van een herhaal-polikliniekbezoek (190163)
Met name voor de jongere generatie patiënten is e-health een vanzelfsprekendheid; even bellen, mailen of chatten met de arts in plaats van wachten in een poliwachtkamer. Voor ziekenhuizen biedt een plaats in de bekostigingsstructuur de mogelijkheid om aan deze behoefte te voldoen. Op dit moment moet een ziekenhuis voor e-health bekostigen met eigen of externe geldstromen.

Klik hier om het volledige artikel op de website van Q Consult zorg te lezen.